FAQ | Veel gestelde vragen
Mag mijn dochter van 13 onder de zonnebank? Ze ziet zo pips en heeft last van pukkeltjes.
Het antwoord is nee. Kinderen onder de 18 zijn niet toegestaan onder de zonnebank. Het is niet zo dat zonlicht slecht is voor kinderen, maar als ze regelmatig buiten spelen krijgen ze wel genoeg zon. Teveel zonlicht in de jeugdjaren kan het ontstaan van moedervlekken tot gevolg hebben doordat beschadigde cellen zich delen omdat de kinderhuid nog groeit. Dit doet het risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen toenemen en moet daarom worden afgeraden. Smeer uw kinderen daarom ook goed in met een hoge SPF in de buitenzon om verbranding en beschadiging van de cellen te voorkomen.
Zonnen is toch slecht?
Zoals met veel dingen, waar té voor staat is niet goed. Zon met mate, niet langer dan 30 minuten per keer en niet vaker dan 1x per week (tenzij je gaat kuren). Helaas wordt vaak de negatieve kant van zonnen benadrukt maar wist je dat zonnen juist eczeem, psoriasis en acne kan verhelpen? En dat zonlicht als enige vitamine D3 kan aanmaken waardoor osteoporose (botontkalking) tegen wordt gegaan? Of dat tijdens zonnen endorfine wordt aangemaakt, het zelfde stofje waarvan je “happy”wordt? Kijk voor alle vragen over zonnen/zonlicht op www.svzinfo.nl
Wat is de "0,3 norm" waar iedereen het over heeft?
De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. De professionele bruiningslampen in de SVZ zonnestudio’s zijn hier op afgesteld. Andere aspecten die uit het SCCPrapport naar voren kwamen, is dat klanten van zonnestudio’s verplicht een goede ‘intake’ met bijbehorende huidanalyse en een goed zonadvies moeten krijgen. Eveneens moeten er in zonnestudio’s duidelijk waarschuwingen zijn aangebracht over de mogelijke risico’s van (overmatig) zonnen en zonnebankgebruik. Zonnestudio Zonnen aan de Amstel voldoet aan al deze eisen.
Ik ben claustrofobisch, moet een zonnebank helemaal dicht?
Onze zonnebanken worden allemaal met de hand bediend. Dat wil zeggen dat je zelf bepaald wanneer je de bank open of dicht doet, het gaat niet automatisch. Je kunt de kap een stuk (of helemaal) open laten staan, maar dit heeft wel effect op je bruiningsresultaat.
Waarom krijg ik een wit stuitje op de zonnebank?
Na het zonnen op de zonnebank kunnen er witte plekken op de 'drukpunten' van uw lichaam ontstaan, zoals stuitje, billen en schouderbladen. Dit komt doordat er op deze plaatsen geen optimale doorbloeding is en er is daardoor weinig toevoer van zuurstof, terwijl dit juist heel belangrijk is voor een optimale bruining. Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Mag ik douchen na het zonnen?
Als u naar het strand bent geweest gaat u toch ook douchen? Het bruiningsproces speelt zich af IN de huid en niet erop. U kunt uw kleur er dus niet afwassen. Wanneer u een zonnecosmetica gebruikt met een bronzer (zelfbruiner) is het wel verstandig een paar uur te wachten ivm de inwerking van de crème en de optimalisering van de bronzer. Gebruik na het douchen wel een aftersun product.
Ik ben zwanger, mag ik zonnen?
Ja, UV straling is geen röntgenstraling en komt alleen in de huid, de straling bereikt de baby dus niet. Wel is het verstandig een handdoek over uw buik te doen omdat de ogen vaak het eerst ontwikkelen en het licht hinderlijk kan zijn. Wanneer u verder in uw zwangerschap bent kan de warmte wel onprettig zijn voor de baby, ga dus niet te lang. Sommige vrouwen kunnen een zwangerschapsmasker ontwikkelen door verstoring in de hormoonhuishouding dat zelfs jaren na de bevalling nog zichtbaar kan zijn. Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat uw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet alleen goed voor uw eigen lichaam, maar ook voor dat van uw baby. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waarin het belang van voldoende Vitamine D voor moeder en kind tijdens de zwangerschap wordt benadrukt.
Word ik op de zonnebank net zo bruin als in de zon?
Ja, het bruiningsproces verloopt precies hetzelfde en het maakt voor de huid niet uit of de UV-straling van de zon of van de zonnebank komt. De sterkte van zonneapparatuur kan onderling wel verschillen waardoor u onder het ene apparaat sneller bruin wordt dan onder het andere. Verder kan de kleur van uw huid na het zonnen wel beïnvloed zijn door stoffen in de crème die u mogelijk gebruikt; sommige crèmes bevatten bijvoorbeeld de stof caroteen, waardoor een wat geel/oranje teint kan ontstaan.
Hoe vaak mag ik zonnen?
Hoe vaak mag ik zonnen? Per dag mag u niet meer dan uw persoonlijk afgestemde dagelijkse hoeveelheid zonlicht (1 MED= Minimale Erytheem Dosis).Dit krijgt u doorgaans per studiobezoek. Dus niet 's morgens op de zonnebank en dan 's middags nóg een keer of naar het strand. Per jaar niet meer dan 50 MED. Dit staat gelijk aan 40 keer op de zonnebank (buiten vakanties / buitenzon) gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS, 1986/9 en 1994/05.
Kan ik dezelfde creme gebruiken op de zonnebank als in de zon?
Nee, in de zon zal u een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoort u de op uw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor u mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden.
Kan mijn tatoeage tegen zonlicht?
Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kunt u tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge tot zeer hoge bescherming (SPF van 20 of hoger).
Bouwt mijn huid tijdens het zonnen ook bescherming op?
Als u zont op een moderne zonnebank, waar doorgaans voldoende UVB-straling uitkomt, wordt uw huid niet alleen bruiner maar treedt er ook huidverdikking op. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid tegen een teveel aan UV-straling. Het is alleen niet te zien, waardoor het moeilijk vast te stellen is in welke mate dit gebeurt. U mag er dus niet zondermeer van uit gaan dat u wel voldoende beschermd zal zijn voor een zonvakantie.
Kleine plekjes blijven wit na het zonnen, hoe kan dat?
Veel mensen hebben, zonder het te weten, last van een bepaalde schimmel (Pityrosporon). Die vertraagt de pigmentatie en verdikt de opperhuid. Hierdoor wordt hij pas zichtbaar als de omliggende huid na het zonnen wél verkleurt. Soms verdwijnt de schimmel vanzelf weer. Anders kunt u een seleniumdisulfide bevattende shampoo of zeep (van de apotheek)gebruiken.